top of page

Jaarthema "Ça va?!"

 

Ça va?!

Het moment om eens te vragen hoe het nu echt met je medeleiding of je leden gaat. Het moment ook om zelf je gevoelens te delen met de anderen.

Druk, druk, druk: elke dag naar school, huiswerk maken, goeie punten halen op toetsen en examens, uitblinken op de muziekschool, scoren met de voetbalploeg, de hipste kleren uitzoeken, blijk geven van een spetterend leven op je Facebook-, Instagram- en Snapchatprofiel, oma toch regelmatig eens bezoeken, afspreken met vrienden en, oh ja, dan in het weekend ook nog eens naar de Chiro gaan voor de leukste namiddag van de week. Ja, dat is een druk leven.

Uit onderzoek van de Vlaamse Jeugdraad blijkt dat twee op de drie jongeren zich vaak gelukkig en tevreden voelen. Maar dat betekent dus ook dat een op de drie zich vaak droevig, bedrukt of ongerust voelt. Het onderzoek wijst ook uit dat 60 % van de jongeren het gevoel heeft niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen. Meer dan een op de drie jongeren voelt zich psychisch zo slecht, dat het hun functioneren belemmert. Een positieve noot hierbij is dat meer dan 80 % van de jongeren aangeeft dat afspreken met vrienden hen het meeste energie geeft, en twee op de drie jongeren vindt dat hun vrienden hen echt begrijpen.

De laatste jaren komen vragen over psychisch welzijn van kinderen en jongeren alsmaar vaker tot bij ons. Hoog tijd om dat thema eens onder de aandacht te brengen. Want jongeren, die moeten zorgeloos jong kunnen zijn!

bottom of page